Er zijn een aantal redenen waarom sommige werkzoekenden niet weten wat ze willen.

Een mogelijkheid is dat ze nog niet genoeg ervaring hebben om hun interesses en vaardigheden te verkennen. Ze kunnen ook te veel druk voelen om een bepaald carrièrepad te volgen, of ze kunnen bang zijn om fouten te maken (de verkeerde keuze te maken).

Er zijn een aantal dingen die werkzoekenden kunnen doen om erachter te komen wat ze willen. Een mogelijkheid is om een carrièretest te doen. Dit kan hen helpen om te identificeren welke banen het beste bij hun persoonlijkheid en vaardigheden passen. Ze kunnen ook stages of vrijwilligerswerk doen in verschillende beroepen om meer te weten te komen over wat het inhoudt om in die rollen te werken.

Daarnaast kunnen werkzoekenden praten met mensen in hun netwerk die in verschillende beroepen werken. Dit kan hen helpen om meer te weten te komen over de voor- en nadelen van verschillende carrières. En ja, er is natuurlijk ook een gespecialiseerd werving en selectie bureau die weet welke vragen ze moeten stellen aan jou, kijk eens op www.liefhebberhr.nl/nl/reviews om te zien welke resultaten zij in de praktijk boeken.

Hier zijn de specifieke tips op een rijtje

  • Maak een lijst van je interesses en vaardigheden. Wat vind je leuk om te doen? Wat ben je goed in?
  • Doe onderzoek naar verschillende beroepen. Wat zijn de verantwoordelijkheden van elke baan? Wat zijn de vereisten?
  • Praat met mensen in je netwerk. Vraag ze naar hun ervaringen in hun carrière. 
  • Doe een carrièretest. Dit kan je helpen om te identificeren welke banen het beste bij je passen.
  • Raadpleeg een professional (om er maar eens eentje te noemen, LiefhebberHR uit Haarlem).
  • Wees geduldig. Het kan even duren om te vinden wat je echt wilt.

Tot slot; onthoudt dat het oké is om niet te weten wat je wilt. Het is een normaal onderdeel van het groeiproces. Door onderzoek te doen en open te staan voor nieuwe ervaringen, kun je uiteindelijk een carrière vinden die je leuk vindt en waar je goed in bent.

Terug naar overzicht